پیام مدیران

Message from Jean-Pierre Loubinoux UIC Director General and François Davenne UIC Deputy Director General

JPEGخانمها و آقایان،
اعضا، شرکا، همکاران و دوستان عزیز،
ایستگاه¬ها، از زمانی که توسعه یافته اند، به مکان¬های جالبی تبدیل گشته اند. مکان¬هایي براي ارتباط ميان حمل و نقل درون شهری و بین شهری، ميان تمام شیوه¬های حمل و نقل، در یک ترکیب پایدار. فراتر از اهمیت تاریخی، باید نقش آنها را در سفرهای جهانی، پیامد و نمادهایی که آنها سبب¬ساز آنند را نیز یادآور شویم.
در سراسر جهان، روزانه يك ميليون قطار بر روي یک میلیون کیلومتر از زیربنای ریلی تردد می کنند که موجب جابجايي 100 میلیون نفر مسافر (از) یا (به) تقریباً 000/10 ایستگاه می¬گردد. ولی در این شبکه عظیم، هر ایستگاه به عنوان آیینه اجتماعی منحصربفرد شهر خود، کشور خود، و مردم خود است.
ایستگاه¬های راه آهن، همچنین می توانند ما را به رؤیا¬پردازی وادارند. رؤیای حمل و نقل هوشمند در آینده، با دعوت از نسل-های جوانتر به رؤیاپردازی، با قدرتی به مراتب بیشتر و حتی هوشمندانه¬تر از میراث نیکان ما!
به طور خلاصه باید عرض کنم که روح آخرین کنفرانس ایستگاه آینده UIC که پیشتر در مادرید در سال 2017 برگزار گردید با ماست و مشعل کنفرانس بعدی را به تهران منتقل خواهد نمود؛ کنفرانس بعدی نیز در نوامبر 2019 در تهران برگزار خواهد شد.
باعث افتخار اینجانب است که رشته سخن را به آقای فرانسوا داون، مدیر آتی اتحادیه بین¬المللی راه¬آهن¬ها (UIC) بسپارم که پس از مجمع عمومی بوداپست جانشین اینجانب خواهند گردید و در اجلاس تهران حضور خواهند یافت.
امیدوارم این کنفرانس با زحمات شما به بهترین صورت برگزار شود و برای فرانسوا و همه اعضا موفقیت چشمگیری را آرزومندم.
از حمایت شما خيلي ممنونم و از توجه شما بسيار سپاسگزارم.

Jean-Pierre LOUBINOUX
UIC Director General

JPEGکنفرانس UIC nextstation بطور معمول هر دو سال یکبار فرصتی را فراهم می آورد که کلیه فعالین در موضوع پیچیده ایستگاه¬ها گردهم آیند. موضوع کنفرانس امسال: «ایستگاه های ریلی، رونق دهنده زندگي شهري» است. این بدان معناست که ما، فعالین در کلیه زمینه ها را گردهم می آوریم تا به آنان خاطر نشان سازیم که ایستگاه ها می توانند چه موضوعاتی را در زندگی شهری پدید آورند که در این راستا کلیه ابعاد احتمالی را مد نظر قرار مي دهيم.
در حقیقت، ایستگاه نقطه ورود به راه¬آهن¬ها محسوب می¬گردد. اينك به خوبی مي دانيم، بعنوان عملكرد حمل و نقلي و ساختاری براي شهر، ایستگاه¬های ریلی بر اساس ويژگي¬هاي جدید شهرها تغيير خواهند يافت و از آنجاییکه شهرها در حال تغییر هستند، ایستگاه¬ها نیز باید از همان مدل پیروی كنند؛ چنانچه شهرها به شهر های هوشمند تبدیل شوند، ایستگاه¬ها نیز باید به ایستگاه های هوشمند تبدیل گردند. اين موضوع یکی از محورهای اصلی استراتژیکي است که فعالیت های ایستگاه ها را تشکیل می دهد.
دنیای کنونی دنیایی است که به طور فزاینده¬ای در جهت دیجیتالی شدن حرکت می¬کند و ما قرار است که ظرفیت ایستگاه¬های آینده را در ایفاي نقش به عنوان رابط¬های هوشمند بررسی نماییم. ایستگاه از یک سو باید به آرامی با اکوسیستم¬های پیچیده حمل و نقل داخلی، عمومی یا خصوصی، و از سوی دیگر با سیستم ریلی، ارتباط برقرار نماید تا بتواند حمل و نقل منطقه¬ای و مسافت دور را تضمین نماید. در اینجا با یک چالش بزرگ فنی مواجه هستیم، خصوصاً در زمینه چگونگی مدیریت حجم زیادی از داده¬ها جهت ارائه بهترین خدمات ممکن و در عین حال حفظ سطح بالایی از محرمانگی و امنیت سایبری.
گذشته از موضوعات فنی مذکور، ما همگی به دنبال یک هدف مشترک هستیم. همگی می¬دانیم که در هر صورت جابجایی شهری افزایش خواهد داشت که دلیل این امر نیز بسیار ساده است؛ زندگی شهری به طور فزاینده¬ای رو به افزایش است که این موضوع صرفاً محدود به اروپا و آسیا و همچنين آفريقا نیست. مايلیم که شهرهایمان فضاهای عمومی پاکیزه، امن و پایداری را در اختیارمان قرار دهد، بنابراین، ضروری است که ایستگاه¬های کنونی را به تقاطع ارتباطی هوشمند برای شهرهای چند قطبی آینده تبدیل نماییم.
تفکرات جمعی ما در طي رویداد UIC nextstation که در نوامبر 2019 در تهران برگزار خواهد شد می¬تواند راه¬کارهایی مشترک و ملموسی را خصوصاً در زمینه نقش ایستگاه¬ها در ایجاد شهرها ارائه دهد؛ شهر اراک در ایران، شهر جدیدي است که با ساخت ایستگاه ریلی شكل گرفته است.
بنابراین، تاریخ این رویداد را به خاطر سپرده و در تاریخ 13-11 نوامبر شما نیز در تهران به ما ملحق شوید.
با تشکر از شما.

François DAVENNE
UIC Deputy Director General

پیام آقای سعید رسولی
معاون محترم وزیر راه و شهر سازی و مدیر عامل راه آهن ج.ا. ايران

JPEG

راه آهن ج.ا.ا. تحت حمایت اتحادیه بین المللی راه آهن¬ها ((UIC در تاریخ 11 الی 13 نوامبر 2019 (20 الی22 آبان 1398)، میزبان هفتمین کنفرانس ایستگاه¬های آینده (UIC nextstation 2019) در تهران خواهد شد.
شعار کنفرانس ایستگاه¬های آینده 2019 (Next station 2019)
«ایستگاه¬های راه¬آهن، رونق بخش زندگی شهری» خواهد بود. این رویداد برای دست¬اندرکاران حمل و نقل ریلی و کارشناسان جذاب بوده و جایگاهی برای مذاکره تصمیم¬گیران، نمایندگان صنایع و اعضاء علمی دانشگاه¬ها خواهد بود تا اطلاعات و تجربیات مربوط به آخرین تحولات را در زمینه طراحی و بهره برداری ایستگاه¬های راه آهن در سراسر جهان، حاکمیت ایستگاه¬ها، چند منظوره بودن ایستگاه¬ها، امنیت و غیره تبادل نمایند.
ما مایلیم در طول کنفرانس، نیازهای آتی ایستگاه¬های راه¬آهن را با رویکرد سیستمی، ارتباط آن با شهر و چگونگی خدمات¬رسانی ایستگاه¬های ریلی به زندگی اجتماعی-تجاری را مورد بحث قرار دهیم.
امروزه، سیاست¬گذاران و فعالان حمل و نقل به مفاهیم خاصی همچون تجاری¬سازی، اقتصادی نمودن فعالیت¬ها، بهبود کارایی و کیفیت خدمات توجهی جدی دارند. برای دستیابی به این اهداف، ایجاد شرایط خاصی نظیر مدرنیزه نمودن ایستگاه¬های راه آهن ضروری است. در این راستا، راه آهن ج. ا. ايران، به عنوان یکی از بزرگترین شبکه¬های راه آهن در خاورمیانه، ابراز خرسندی می-نماید که برای اولین بار در منطقه، میزبانی این کنفرانس را برعهده دارد.
راه¬آهن ج.ا.ا. و اتحادیه بین المللی راه¬آهن¬ها UIC)) منتظر دیدار شما در تهران از تاریخ 11 تا 13 نوامبر2019 (20 الی22 آبان 1398) هستند.
لطفاً در کنفرانس ايستگاه¬هاي آينده ( (UIC next station 2019به ما بپیوندید.
***

دولت جمهوری اسلامی ایران، توسعه ریلی را در صدر اولویت‌های خود قرار داده است و در ششمین برنامه توسعه کشور (2021-2016) پیش‌بینی شده است که حمل و نقل ریلی بار از 12% فعلی به 30% و جابجايي مسافر از 8% به 20% افزایش یابد. در حال حاضر، راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران دارای 13000 کیلومتر خط آهن، 6500 کیلومتر خطوط ریلی جدید در دست ساخت، 25000 واگن باري، 1900 واگن مسافری در حال سیر در شبکه ریلی است. در حال حاضر شبکه ریلی ایران به راه‌آهن‌های کشورهای CIS، و از طریق مرزهاي سرخس و اینچه برون به ترکمنستان متصل است. از طریق مرزهاي رازی، میرجاوه و آستارا به ترتیب به راه‌آهن‌های ترکیه، پاکستان و آذربایجان متصل است. همچنین شبکه ريلي ایران به مرز عراق در شلمچه و همچنین مرز افغانستان امتداد یافته است. راه آهن ايران همچنین به خلیج فارس و دریای خزر متصل بوده و امکان حمل و نقل ترکیبی نيز در آن وجود دارد.